Oyama, Kyokushins grundare

Oyama, Masutatsu
Kyokushins grundare

Masutatsu Oyama föddes den 27 juli 1923 i byn Wa-Ryongri Yong-chi-myonchul Na Do nära staden Kinje i sydvästra Korea.

Intresset för idrott väcktes tidigt och han började redan vid 9-årsåldern med Kempo. Vid femton års ålder, 1938, flyttade han till Japan för universitetsstudier. Tanken var att utbilda sig till flygmekaniker, men den utbildningen avslutades aldrig. Han började ägna allt mer tid åt kampsport och prövade sig fram genom många olika typer och stilar, däribland också judo.

Efter att ha sett en karateuppvisning började han träna karate. Dojon drevs av Yoshitaka ”Giko” Funakoshi, son till den legendariska Gichin Funakoshi, som introducerade karaten i Japan. Han graderade upp till nidan (2:ra dan). Oyama gjorde nu som många före honom gjort. Han sökte upp andra mästare för att lära sig mer om olika stilar och lära sig hur olika mästare tänker. Nu sökte han upp en av dåtidens störste mästare, Sodeiju och började träna hos honom. Här gradera han till Yondan (4:e dan), innan han anmälde sig till flygvapnet i slutet av andra världskriget.

Efter kriget tillbringade han tre månader på berget Minobu, för att träna. Han bodde isolerad i ett tempel. Efter denna intensiva period av träning deltog han i ”all-japanska mästerskapen”, då som nu en av de största kampsportstävlingarna. Han vann tävlingen överlägset. Efter detta bestämde han sig att ägna resten av sitt liv åt karate.

Han flätade samman de bästa och kraftfullaste teknikerna från de olika stilar han tidigare tränat och skapade Kyokushinkai. Kyokushin betyder ”den yttersta sanningen”, kai betyder ”förening eller grupp”. Året var 1948, Oyama var 25 år gammal. I samband med detta drog han sig åter upp i bergen, denna gång till Kiyozumi, i Chiba-provinsen. Här tillbringade han två år av hård träning i sin strävan att finslipa kyokushinkai till kraftfullaste och effektivaste stilen som funnits. Han bodde i en liten hydda som han byggt själv och livnärde sig på det som växte i närheten. Allteftersom tiden gick utvecklades han allt starkare, både fysiskt och psykiskt, med många timmars träning och meditation varje dag.

I slutet av 1949 återvände han från bergen och bosatte sig i närheten av ett slakteri. Här fick han tillfälle och möjlighet att testa kraften i sina tekniker på några tjurar som väntade på slakt. 1952 åkte han på turné till Amerika, med uppvisningar och uppvisningsmatcher. Under denna turné blev han utmanad av mängder av olika brottare, boxare etc. vilka han besegrade med lätthet. 1953 blev han kontaktad av ett japanskt filmbolag som ville filma en match mot en tjur, vilket han accepterade. Oyama vägde 82 kg mot tjurens 450 kg, och dessutom utrustad med två spetsiga horn med fyra tums diameter. Matchen varade i över trettio minuter, vid ett tillfälle fick han magen intryckt och rispad av ett horn, vilket inte stoppade honom från att till slut fälla tjuren och slå av den hornen. Efter detta gick han ett flertal matcher mot tjurar och besegrade dem alla på det ena eller det andra sättet.

Kyokushinkai är en karatestil där grundtekniker och former hämtats från traditionell karate, medan fightingteknikerna har utvecklats med inslag från kinesiska kampstilar.

Oyama startade sin första karategrupp i mitten av 50- talet. Dojon kom att ligga bredvid Rikkyouniversitetet i Mejiro, Tokyo. Huvudinstruktörerna vid dojon var K. Mizushima och E. Yasuda. 1965 grundades den internationella karate organisationen IKO. Organisationen Kyokushin instiftades sedan under en tempelceremoni på toppen av berget Mitsumine-san. Fram till idag har stilen spridits och etablerats i mer än 70 länder och räknar idag ca 12 miljoner utövare.

Kyokushinkai introducerades i Sverige på sextiotalet av Attila Mészáros som då startade Göteborgs Karate Kai. Idag finns här ett 30-tal klubbar och ca 2000 utövare.

Oyama räknas till en av karatens centralgestalter och dess främste fighter någonsin, han har aldrig blivit besegrad i kamp. Fighting har alltid varit central i kyokushin, där vilja och kraft alltid har betonats. Sosai Oyama formade sin teknik på principen om punkten och cirkeln, vilket finns i symbolen för Kyokushinkai – Kanku.

Kanku har sitt ursprung i kanku kata, som bokstavligt översatt betyder himmelsbetraktande form. Katan inleds med att man håller upp armarna och låter pekfingrarna och tummarna skapa en cirkel för att sedan mötas. Blicken riktas sedan genom mitten för att fokusera på en andlig och kroppslig förening.

Spetsarna i kanku-symbolen visar fingertopparnas möte och symboliserar smidighet, det slutgiltiga eller höjdpunkten. De tjockare delarna visar handlederna och symboliserar kraft eller styrka; mitten visar öppningen mellan händerna och symboliserar oändligheten eller djup. Den inre och yttre cirkeln symboliserar kontinuitet och den cirkulära rörelsen.

Oyamas plan var att bygga en stor Honbu dojo, dit alla kyokushinelever ifrån hela världen skulle kunna komma och träna Bushido, ”krigarens väg”. Dojon stod klar kort före hans död den 24 maj 1994.

Kyokushinkai är en fullkontaktskarate där disciplin, respekt och uppskattning är viktiga begrepp. Egenskaper som styrka, smidighet och koordination är viktiga. Du ska inte vara med på ett träningspass om du inte är beredd att göra ditt bästa. Att träna ska vara som att bestiga en klippa, att ständigt fortsätta uppåt utan att ge upp.

Kommentarer är stängda.